Їстівних равликів вирощують на сімейній фермі поблизу Мамаївців на Кіцманщині
Смачний і повністю їстівний вид середземноморських равликів (Helix aspersa muller – маленький сірий равлик) вирощують на Кіцманщині, в урочищі Хабайлівка, що адміністративно належить до Стрілецького Кута, а знаходиться недалеко від траси Чернівці-Мамаївці. В Європі страви із равликів є дуже популярними, у нас же лише зароджується культура споживання наземних молюсків. Зайнятися цікавим, але незвичним у наших краях бізнесом, вирішили Оксана Юськів та її чоловік Василь, які спершу і не підозрювали, наскільки клопіткою виявиться ця справа.
Ідею вирощувати равликів привезли із Закарпаття
Турбот із равликами не менше, ніж з іншими тваринами
Там, де їдять равликів, люди довго живуть
Зацікавившись темою равликів Оксана і Василь Юськіви дізналися про них багато цікавого і із захопленням розповідають про це:
—Здавна равликів вживають у їжу в Греції, Італії, Франції — там, де Helix aspersa muller живе в природніх умовах, — каже Оксана Юськів. — І саме в цих краях люди довго живуть та залишаються активним і в старості. Мені здається, це пов’язано із вживанням у їжу равликів, адже вони мають здатність до регенерації. Наприклад, коли мушля пошкоджується, молюски швидко відновлюють і «ремонтують» її. Дуже корисний для шкіри слиз равликів — він входить до складу дорогих кремів від зморшок, а в косметичних салонах пускають повзати по шкірі молюсків, щоб слиз позитивно впливав на шкіру. Одного разу я пустила равлика поповзати на місце, де був опік, і шкіра на пальці дуже швидко загоїлась.
Пані Оксана може довго розказувати про своїх незвичних домашніх тваринок, яких виростили з ікри і полюбили цю цікаву справу.
Окрім ніжного смаку, м’ясо равликів славиться своєю користю. Вживання його в їжу може покращити пам`ять, запобігти захворюванням серцево-судинної системи, знизити рівень холестерину в крові.
М’ясо равликів багате на вітаміни, цінні мікро та макро елементи, а ще тут багато корисних амінокислот і немає холестерину. Саме тому їх вважають не лише делікатесом, а й дієтичною корисною їжею.
І хоч більшості з нас важко уявити на столі страви з равликів, але ці слизькі створіння вважаються делікатесом у Європі, де їх споживають понад 150 тисяч тонн у рік.
Під час екскурсії сімейною фермою «Буковинський равлик» власники не лише демонструють умови утримання розповідають про своїх молюсків, а й дають скуштувати готові страви з них. Це традиційні «Равлики по-бургундськи» та приготовлені за ексклюзивним рецептом пані Оксани «Равлики по-буковинськи».
Ольга КУЛЬКО.
Доїхати до ферми "Буковинський равлик" можна, повернувши біля знаку "Кіцманської район" попри садовий центр, вулицею близько 400 метрів.
Додати коментар