Громадсько-політичний тижневик Кіцманщини

Правильно виходимо з посту

06 апр 2018

Великий піст — велике випробування для організму. Тих, хто його пройшов, попереду чекає ще одне — вихід з посту.

Звичайно ж, у Великдень хочеться з'їсти всього і побільше: ковбаси, м'ясо, яйця, паски. Але якщо піддатися цим спокусам, можна заробити проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Дієтологи попереджають: чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим довше має бути період повернення до звичного режиму харчування.

 


 


Дайте організму час на реабілітацію
Організм людини — тонкий і точний механізм, який може пристосуватися практично до будь-яких змін. У тому числі і до зміни раціону харчування. У складі рослинної їжі в організм також продовжують надходити і білки, і жири. Але коли ці ж речовини тваринного походження після закінчення посту надходять відразу у великій кількості, то травна система, яка звикла за цей час до більш делікатної роботи, починає відчувати значне навантаження. Тому перші один-два тижні сприймайте як реабілітаційний період організму, харчуйтеся за щадною схемою.
М'ясу — ні
Принаймні, перший час після посту утримайтеся від вживання жирного м'яса. Шашлики, ковбаси та інші м'ясні смаколики перший тиждень мають бути в дуже маленькій кількості. Починайте вводити білок поступово — спочатку у вигляді нежирних курячих бульйонів, невеликої кількості птиці та яєць. Корисною буде і червона риба північних морів, багата Омега-3 жирними кислотами і вітаміном D. До того ж білок, що міститься в рибі, значно легше засвоюється, ніж м'ясний.
Віддавайте перевагу нежирним стравам
Смажена картопля з м'ясом, безумовно, смачна страва. Але ваш шлунок може не впоратися з таким «подарунком». Перші тижні після посту намагайтеся готувати їжу з мінімальним вмістом жиру. Адже крім олії в раціоні з'явиться жир і тваринного походження. А це може виявитися великим випробуванням для підшлункової залози.
Не зловживайте алкоголем
Ця порада актуальна завжди, але після тривалого посту — особливо. Дотримуйтесь міри, інакше ризикуєте сп'яніти, адже ваша печінка за час посту зменшила вироблення ферменту, що розщеплює алкоголь. Одного келиха сухого вина на Великдень більш ніж достатньо. І то виключно з одночасним вживанням легкої їжі.


388

Схожі новини:

Loading...
Раціон для школяра: щоб дитина була і здорова, і розумна

Раціон для школяра: щоб дитина була і здорова, і розумна

Під час навчального року школярі нерідко стають втомленими, менш активними, ніж були влітку. Це зрозуміло, адже для дитини зростає розумове та психоемоційне
28 листопада — початок Різдвяного посту. Правила харчування

28 листопада — початок Різдвяного посту. Правила харчування

У християн східного обряду Різдвяний піст починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня. Говіння триває 40 днів, і тому в церковному статуті
Дієтологи розповіли, чому потрібно їсти горіхи восени

Дієтологи розповіли, чому потрібно їсти горіхи восени

Необхідно обов'язково додати в осінній раціон горіхи, вважають фахівці. Їх вживання допомагає вирішити типову проблему сезону — непомірний апетит. Про те, чому
Піст – духовна дорога до Великодня

Піст – духовна дорога до Великодня

Буковинці з давніх часів відзначаються багатою і різноманітною обрядовістю, звичаєвістю. Серед календарних свят особливе місце займають Великодні свята. В
Алкоголь сумнівного походження може призвести до отруєння

Алкоголь сумнівного походження може призвести до отруєння

У зв’язку з численними випадками отруєнь метиловим спиртом (станом на 18 жовтня зареєстровано 142 випадки отруєння фальсифікованим алкоголем, з них 64
Як відрізнити грип від ГРВІ

Як відрізнити грип від ГРВІ

В холоду пору року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій, які в структурі інфекційних захворювань посідають перше місце. Які ж

Додати коментар

Ваше Ім’я:
Ваш E-Mail:
Запитання:
Як звали Шевченка
Відповідь:*
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:













soc

Ми в соц.мережах
soc soc soc soc
Погода


ВХІД НА САЙТ