Громадсько-політичний тижневик Кіцманщини

Як готують кутю у різних регіонах України

04 янв 2018

Як готують кутю у різних регіонах України

 Як у кожної ґаздині є свій рецепт будь-якої страви, так само відрізняються способи приготування традиційних українських страв у різних регіонах країни.

Кутя по-київськи

Склянку пшениці необхідно замочити на ніч. Вранці відварити до готовності на невеликому вогні.Додати по 100 грам тертого маку, подрібнених горіхів і промитих родзинок.Змішати і додати теплого розтопленого меду.

Кутя по-рівненськи

Пшеницю замочують на ніч, вранці воду зливають так, щоб вода вкривала зерно на два пальці. І тоді пшеницю варять до готовності.Заправляють її горіхами, курагою, родзинками, маком і розтопленим медом.Мак не труть і не замочують.

 


Як готують кутю у різних регіонах України

Кутя по-полтавськи

На Полтавщині в старовину кутю з печі діставала жінка, а потім передавала її в руки чоловіка або дитини, які й ставили страву на покут.

Пшеницю (або пшеничну крупу) заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а зранку варять на повільному вогні.Зварену кашу заливають узваром до консистенції густого супу.Узвар повинен бути концентрованим і солодким. Його готують з яблук, груш і чорносливу.І все — ніяких родзинок, маку та інших компонентів.

Інший рецепт схожої куті більш сучасний: потрібно зварити пшеничну крупу і приготувати заправку: товчений мак (попередньо замочений на кілька годин), горіхи, чорнослив або курагу залити теплою водою з медом. Усе змішується з готовою пшеничною крупою безпосередньо перед подачею на стіл і зазвичай виглядає не як каша, а як суп.

Кутя по-закарпатськи:

На Закарпатті теж готують рідку кутю. Відвар з пшениці заливають узваром, додають води, в якій запарюється мак, мед за смаком, мелені горіхи і мелений мак.

Кутя по-лемківськи

У Карпатах поширена лемківська кутя з бобальок.вони готуються так: розтачують прісне дріжджове тісто і вирізують з нього маленькі кульки (діаметром, як 5 копійок).Коли бобальки підійдуть, їх потрібно спекти в духовці на змащеній маслом деці.Пекти бобальки радять за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися.Саму кутю готують з бобальок, попередньо змочених водою, тертого маку, горіхів і меду.

Кутя по-луганськи

А от у східній Україні кутю готують з рису.

Рис відварити, мак перетерти з двома-трьома чайними ложками цукру.Змішати охолоджений рис з маком, родзинками, горіхами і медом.Прикрашають таку кутю цукатами.

В Одеській області кутю готують за таким же рецептом, але в неї нерідко додають халву.

Кутя по-донецьки

В Донецькій області готують на Святвечір рисову кутю з вишнями.

Для неї відварюють склянку рису і готують компот з вишень, або ж беруть вишні, консервовані у власному соку (іноді компот замінюють узваром).У готовий рис додають ягоди з компоту, горіхи, заправляють вишневим соком або узваром.

Кутя по-черкаськи

На Черкащині кутю нерідко готують з перлової крупи,яку відварюють, додають розтертий з цукром мак, крупно потовчені горіхи та родзинки, теплий мед. Причому в черкаській куті усіляких смаколиків і заправок повинно бути багато.Іноді в неї додають трохи сушених ягід (в основному, чорниці), щоб підкислити смак.

Кутя по-житомирськи

А ось на Житомирщині готують навіть «п'яну» кутю. Для неї пшеницю або перловку заливають на півгодини холодною водою.Відціджують, заливають окропом і варять до готовності на слабкому вогні.У готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, дрібно мелені горіхи і курагу.Заливається кутя виноградним соком, додається ложка меду й ложка солодкого червоного вина.



981

Схожі новини:

Loading...
Саме час збирати хміль - корисну і лікарську рослину

Саме час збирати хміль - корисну і лікарську рослину

   Ця рослина здавна відома в побуті українців. І не тільки як основа заквасок для хліба, сировина для виготовлення пива тощо. Загальновідома вона і
Яблучний Спас: що покласти до кошика

Яблучний Спас: що покласти до кошика

19 серпня православні святкуватимуть другий Спас. Це традиційне свято врожаю. У народі його називають Яблучним Спасом або Преображенням Господнім.  
Шовковиця: і зір відновить, і глистів прожене!

Шовковиця: і зір відновить, і глистів прожене!

 Саме доспіла шовковиця, яку називають ліками для всього організму. Листя цього дерева втамовує біль, гілочки лікують гнійні рани, коріння – серце та
Кропива — цілюща і корисна рослина (рецепти)

Кропива — цілюща і корисна рослина (рецепти)

   "Одна кропива замінює семеро лікарів”, – так говорили в давнину. Про цілющі властивості кропиви наші предки знали не з чуток, ця трава була
Про традиції на Святвечір

Про традиції на Святвечір

Всі члени родини повинні бути вдома. Кажуть, якщо в цю ніч десь заночувати, то цілий рік будеш блукати по світу.Не можна і сваритися в цей день, а навпаки,
Цікава гастрономічна карта України (ІНФОГРАФІКА)

Цікава гастрономічна карта України (ІНФОГРАФІКА)

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго. Відтак Укрінформ підготував

Додати коментар

Ваше Ім’я:
Ваш E-Mail:
Запитання:
Як звали Гагаріна
Відповідь:*
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:









soc

Ми в соц.мережах
soc soc soc soc
Погода


ВХІД НА САЙТ