Громадсько-політичний тижневик Кіцманщини

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

31 окт 2017

ПЕРШІ СТРАВИ

Якщо справжній борщ вміє готувати кожна господиня, то з капусняками та юшками справи зовсім інші.

Практично кожен регіон має свої власні варіанти приготування капусняків, які різняться не лише набором інгредієнтів, а й способом попередньої підготовки кожного зі складників.

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Капусняк традиційний

 

Склад: 800 г квашеної капусти, 500 г свинини, 400 г картоплі, 1 морквина, 1 корінь петрушки, 1 середня цибулина, 2 зубчики часнику, 50 грамів сала, 4 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки борошна, 10-15 грамів вершкового масла, 2-3 горошини чорного перцю, сіль за смаком, зелень петрушки.

Приготування. В каструлі зварити м'ясо до повної готовності. Бульйон процідити крізь кілька шарів марлі. Квашену капусту добре стиснути від розсолу і тушкувати до напівготовності, потроху додаючи м’ясний бульйон. Окремо обсмажити на маслі нарізані тонкою соломкою моркву та корінь петрушки та додати до них злегка обсмажене борошно. 1/2 цибулини посікти разом з салом та зеленню петрушки. Бульйон процідити та додати в нього порізану шматочками картоплю, смажену моркву та корінь петрушки, тушковану капусту, перетерте з цибулею сало, борошно. Приправити сіллю та перцем та варити до повної готовності на повільному вогні. При подачі в кожну тарілку покласти шматочки м’яса та приправити сметаною.

Грибний капусняк

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Прекрасний варіант першої страви для тих, хто дотримується посту або просто не вживає м’яса.

Склад: 800 г квашеної капусти, 400 г картоплі, по 1 морквині, цибулині, кореню пастернаку та селери, 50-60 г сушених грибів (краще використовувати білі), 2 ст. ложки олії, 1 чайна ложка цукру, 1 лавровий листок, 2-3 горошини чорного перцю, 1-2 горошини духмяного перцю, 1-2 ст. ложки посіченої свіжої зелені (кріп чи петрушка).

Приготування. Сушені гриби гарно промити, розмочити в теплій воді та відварити. Готові гриби подрібнити. Грибний відвар відцідити. Квашену капусту приправити цукром, додати до неї трохи грибного відвару та тушкувати до повної готовності. Картоплю очистити, нарізати невеличкими шматочками та варити в грибному відварі, що лишився. Окремо на рослинній олії обсмажити подрібнені цибулю, моркву та коріння петрушки і пастернаку. Коли картопля буде майже готова, додати в каструлю тушковану капусту, смажені овочі, відварені гриби та продовжувати варити до повної готовності овочів. За 3-5 хвилин приправити капусняк спеціями. Подаючи до столу, грибний капусняк посипати свіжою зеленню.

Капусняк з гречаною кашею

Склад: 800 г квашеної капусти, 500 г свинячих кісток або супового набору,1 склянка гречаної крупи, 1 корінь петрушки, 1 морквина, 1/2 цибулини, 3,5 столові ложки вершкового масла (1 ложку для приготування каші та 2,5 для приготування капусняку), 2 горошини чорного перцю, 1 лавровий лист та сіль за смаком.

Приготування. З кісток, моркви, кореню петрушки, цибулі та спецій приготувати м’ясний бульйон, процідити його. Капусту добре стиснути від розсолу, при необхідності трохи подрібнити та тушкувати на вершковому маслі, додаючи потроху м’ясний бульйон, до повної готовності капусти. Окремо приготувати розсипчасту гречану кашу з додаванням масла. Перед подачею до столу в тарілку покласти капусту та залити її бульйоном, кашу подавати в окремому посуді.

Розсільниця

Склад: м’ясний, грибний або овочевий бульйон, кисла капуста, кукурудзяне борошно, цибуля, жир для смаження, сіль та перець за смаком.

Приготування. У готовий та проціджений бульйон покласти капусту та варити до її готовності. Окремо на сковороді обсмажити цибулю. Коли капуста буде готова, додати в страву цибулю, кукурудзяне борошно, приправити спеціями. Потримати на вогні ще пару хвилин та подавати до столу. При подачі можна приправити посіченою зеленню.

ЮШКИ

Грибна юшка з «вушками»

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: 2 л води, 80 г сушених грибів, 5 ст. ложок пшеничного борошна, 1 яйце, 2 ст. ложки олії, 1 морквина, 1 невеликий корінь петрушки, по 1/2 кореня пастернаку та селери, 2 невеликі цибулини, 5 шт. гвоздик, 3 горошини чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, по 1 ст. ложці дрібно посіченої зелені петрушки та кропу, сіль за смаком.

Приготування. Гриби добре промити під проточною водо, та варити в 2 л води близько 1,5 години. Окремо на вершковому маслі обсмажити 1 ст. ложку борошна. Додати до грибів обсмажене борошно, подрібнену моркву, корінь петрушки, гвоздику та варити до готовності грибів. Готові гриби вийняти та дрібно посікти, заправити підсмаженою цибулею, приправити перцем, сіллю і зеленню петрушки. Окремо в просіяне борошно вбити 1/2 яйця та замісити тісто. Тонко розкачати його та нарізати чотирикутниками, викласти на них підготовлений грибний фарш і сформувати «вушка». Їх варять окремо в підсоленій воді до повної готовності та виймають. Перед подачею на стіл готовий грибний відвар проціджують, заправляють смаженою цибулею, свіжою зеленню та додають грибні вушка.

Горохова юшка з копченостями

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: м’ясний бульйон, 150 г копченої грудинки, 1 склянка гороху, 50 г картоплі, 1 морквина, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, по 1 кореню моркви і петрушки, 1 ст. ложка масла, 2 горошини запашного перцю, 1 лавровий листок, 1 ст. ложка дрібно посіченої зелені петрушки, сіль за смаком.

Приготування. У готовий м’ясний бульйон прокласти нарізану великими кубиками копчену грудинку, перебраний і ретельно промитий горох (щоб горох готувався швидше, радимо замочити його у воді хоча б на пару годин, а ще краще на ніч) та готувати до напівготовності. Далі додати нарізану кубиком картоплю та злегка підсмажені моркву, петрушку, цибулю, лавровий лист, запашний перець, сіль та продовжувати варити до готовності. При подачі приправити кожну порцію свіжою зеленню.

Рибна юшка

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: 1 кг риби (по 500 г судака та дрібної річкової риби), 500 г картоплі, 1 цибулина, 1 лавровий листок, 2 горошини перцю, сіль.

Приготування. Рибу почистити, промити та зрізати м'ясо з кісток. Риб'ячі кістки залити 2 л холодної води та варити 1 годину на повільному вогні. Далі до рибного бульйону додають цибулю, сіль, спеції та продовжують готувати ще 25-30 хвилин. Готовий рибний бульйон процідити, додати до нього очищену та нарізану картоплю, довести до кипіння, викласти філе, яке ми відділили від кісток, та продовжити варити до готовності. Подавати, обсипавши зеленню петрушки.

ОСНОВНІ СТРАВИ

Куліш з салом

Склад: 2 л води, 800 г картоплі, 120 г пшона, 2 цибулини, сіль за смаком, зелень петрушки.

Приготування. Крупу перебрати, промити та обдати окропом, висипати в підсолену киплячу воду та варити до готовності. Далі додати нарізану дрібними кубиками картоплю та готувати ще близько 30 хвилин. Окремо обсмажити дрібно нарізане сало з цибулею. Додати сало та цибулю до куліша й готувати ще 5 хвилин. Подаючи до столу, притрусити свіжою зеленню.

Картопляна бабка з грибами

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Для бабки: 1 кг очищеної картоплі, 400 г свіжих грибів (можна замінити на 100 г сушених), 200 г пшеничного черствого хліба, 3 цибулини, 3,5 ст. ложки масла, смальцю або олії, 2 яйця, сіль, перець за смаком, свіжа зелень.

Для приготування підливи: 1,5 склянки грибного відвару, 1/2 склянки сметани, 2 столові ложки томатної пасти або пюре, 2 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложка пшеничного борошна, 0,5 цибулини, 1,5 склянки грибного відвару.

Приготування. Картоплю відварити в злегка підсоленій воді до готовності та протерти крізь сито, заправити яйцем і трохи посолити. Окремо обсмажити цибулю, додати до неї дрібно посічені гриби (якщо використовуєте сушені гриби, їх попередньо необхідно відварити) та готувати все разом ще 10-15 хвилин. Булку подрібнити до стану панірувальних сухарів і також додати до грибів, все перемішати, приправити сіллю, зеленню та меленим перцем. Жаростійку форму змастити смальцем чи будь-яким іншим жиром, присипати панірувальними сухарями. Далі в форму шарами викладати картоплю та гриби, так щоб останній шар був з картоплі. Посипати бабку сухарями, полити розтопленим смальцем або маслом та запікати в духовій шафі хвилин 30-35.

Поки бабка запікається, приготуйте підливу: цибулю необхідно посікти та обсмажити на смальці, додати окремо підсмажене борошно, томатне пюре, грибний відвар, сметану, посолити та готувати хвилин 10. Готову бабку полити підливою та притрусити свіжою зеленню.

Грибні січеники

Склад: 250 г сушених лісових грибів, 250 г черствого пшеничного хліба, 4 яйця, 3 ст. ложки масла, 2 ст. ложки борошна, сіль, чорний перець та зелень за смаком.

Для соусу-підливки: 2 склянки томату, 1 склянка бульйону, 1/2 ст. ложки борошна, 1/2 ст. ложки маргарину, 1/2 цибулини, 1/5 морквини, 1/5 кореня петрушки, 3 ст. ложки масла, 1/2 ст. ложки цукру.

Приготування. Гриби добре промити та відварити до готовності, відцідити, посікти та додати до них подрібнений черствий хліб, обсмажену цибулю, яйця, подрібнену зелень, приправити все сіллю та перцем. Гарно перемішати та з отриманого фаршу сформувати невеличкі котлетки. Запанірувати котлети в борошні та смажити на добре розігрітій пательні з маслом до рум’яної скоринки. Окремо приготувати соус-підливку: цибулю, моркву та корінь петрушки подрібнюють та обсмажують, далі додають томат та продовжують готувати ще близько 15 хвилин. До соусу додають обсмажене борошно та грибний відвар, все розмішують до однорідного стану та готують ще 50-60 хвилин. Далі соус протерти крізь сито, довести ще раз до кипіння, додати масло та зняти з вогню. При подачі січеники викладають на тарілку, а соус подають в окремому посуді.

Печеня по-селянськи

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: 1,300 кг картоплі, 1/5 кг м’яса без кістки, 350 мл м’ясного бульйону, 1-2 цибулини, 1 морквина, 50 мл томатного пюре або пасти, 50 грамів жиру (смалець або рослинна олія), 2 зубки часнику, сіль, перець, прянощі та свіжа зелень за смаком.

Приготування. М'ясо зачистити, нарізати порційними шматочками, посолити, злегка обсмажити. До обсмаженого м’яса додати томат і бульйон та тушкувати до напівготовності. Окремо очищену та нарізану картоплю злегка обсмажити на пательні. Перемішати картоплю з натертою морквою та пасерованою цибулею, приправити перцем. В глиняний або чавунний горщик викласти шар картоплі, на нього шар м’яса, далі знову шар картоплі і так допоки не скінчаться інгредієнти, останнім має бути шар картоплі. Влити бульйон, в якому тушкувалося м'ясо, та поставити в духовку готуватися години на 1,5. Перед подачею печеню притрусити свіжою зеленню та посіченим часником.

ДЕСЕРТИ

Горіхова бабка

Склад: 1 склянка цукру, 10 яєць, 25 г черствої булки, 100 г ядер волоського горіха, 1,5 чайної ложки масла, панірувальні сухарі.

Для соусу: 2 склянки вершків, 3 яйця, 2 ст. ложки цукру, 5 г ванільного цукру.

Приготування. Горіхи підсушити та дрібно посікти. Яєчні жовтки з цукром розтерти в пухку масу та поступово ввести в неї подрібнені горіхи. Окремо збити в піну яєчні білки. Обережними рухами (знизу вгору, як при приготуванні бісквіту) з’єднати збиті білки та жовтково-горіхову масу, додати терту черству булку, ще раз все перемішати. Форму для запікання змастити маслом та притрусити панірувальними сухарями. Викласти яєчно-горіхове тісто у форму та випікати в добре розігрітій духовій шафі. Поки готується бабка, приготуйте вершковий соус: яйця перетерти з цукром, влити тоненькою цівочкою в теплі вершки, постійно помішуючи, та прогріти соус до 85 градусів. Готову бабку нарізати порційними шматками та полити вершковим соусом.

Яблучні вертуни

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: 800 г яблук, 3 склянки борошна, 1 яйце, 1 чайна ложка масла, 1/4 склянки панірувальних сухарів, дрібка солі.

Приготування. Борошно просіяти, додати до нього масло, яйця, сіль, трохи води та замісити не дуже круте тісто. Далі його необхідно «відбити» об дошку або робочу поверхню, до тих пір, поки в ньому не з’являться пухирці повітря. Приготоване тісто загорнути у вологу полотняну серветку та залишити в холодильнику на 2 години. Яблука тим часом помити, почистити та дрібно нарізати. Дістати тісто та розкачати його дуже тонко, завтовшки в 3-5 міліметрів. Із розкачаного тіста вирізати кружальця, на середину яких викласти посічені яблука, притрусити сухарями та згорнути в трубочку. Сформовані вертуни викласти на добре змащене жиром деко та випікати в духовці при температурі 180 градусів. Під час випікання періодично поливати вертуни жиром. Готову страву холодною та за бажання приправити цукровою пудрою.

Пухкеники

 

Смачні рецепти страв з бабусиної скрині

Склад: 1,5 склянки води, 1,5 склянки пшеничного борошна, 6 яєць, 1 ст. ложка масла, 1 г ваніліну, 1/2 склянки цукру, 100 г жиру, 100 г фруктового варення або джему, панірувальні сухарі.

Приготування. Закип’ятити воду, додати в неї масло та борошно, безперервно вимішувати, продовжувати варити на легкому вогні до тих пір, поки маса не буде відставати від стінок та дна каструлі. Зняти тісто з вогню і дати йому трохи охолонути. Окремо відділити жовтки від білків. Білки збити з цукром у густу піну. В тісто по одному вводити жовтки, ретельно розмішуючи. Далі обережно ввести збиті білки, все гарно перемішати. Має вийти гладке тісто. Ложкою формувати невеличкі кульки та викладати їх у киплячий жир. Смажити пухкеники на повільному вогні до рум’яного кольору. Викласти на тарілку, застелену паперовими серветками або рушниками, щоб усунути зайвий жир, та обваляти в сухарях, змішаних з ваніллю. До столу подавати пухкеники гарячими, з фруктовим варенням.

За матеріалами сайту

etnoxata.com.ua.


Схожі новини:

Loading...
Люди масово збирають гриби, їх цієї осені вдосталь

Люди масово збирають гриби, їх цієї осені вдосталь

Кіцманчани хваляться в соцмережах світлинами з осінніми дарами лісу. Після останніх дощів гриби рясно кинулись, тож люди, переповідаючи один одному про успішні
19 серпня — Яблучний Спас: кращі рецепти яблучних пирогів

19 серпня — Яблучний Спас: кращі рецепти яблучних пирогів

Яблучний або Другий Спас святкується 19 серпня. У цей день освячують яблука першого врожаю, люди пригощають одне одного, печуть пироги і готують різні страви з
Час заготовляти цвіт бузини – ліки проти запалень та багатьох хвороб

Час заготовляти цвіт бузини – ліки проти запалень та багатьох хвороб

Бузина – розповсюджена в наших краях рослина, яка має багато цілющих властивостей. З давніх часів бузина чорна вважається священним чагарником, здатним
Кропива — цілюща і корисна рослина (рецепти)

Кропива — цілюща і корисна рослина (рецепти)

   "Одна кропива замінює семеро лікарів”, – так говорили в давнину. Про цілющі властивості кропиви наші предки знали не з чуток, ця трава була
Цікава гастрономічна карта України (ІНФОГРАФІКА)

Цікава гастрономічна карта України (ІНФОГРАФІКА)

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго. Відтак Укрінформ підготував
Найдієвіші чаї при застуді

Найдієвіші чаї при застуді

   Мандариновий При ангіні відмінно допомагає чай з цитрусового борошна. Висушіть кірки мандаринів і апельсинів. Перемеліть їх в кавомолці

Додати коментар

Ваше Ім’я:
Ваш E-Mail:
Запитання:
Як звали Шевченка
Відповідь:*
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:









soc

Ми в соц.мережах
soc soc soc soc
Погода


ВХІД НА САЙТ