Люди масово збирають гриби, їх цієї осені вдосталь
22 сен 2017
Кіцманчани хваляться в соцмережах світлинами з осінніми дарами лісу. Після останніх дощів гриби рясно кинулись, тож люди, переповідаючи один одному про успішні походи в ліс, відправились на пошуки грибів сім’ями, дружніми компаніями, а хтось поодинці.
Чимало грибників у вихідний день можна зустріти і в Станівецькому лісництві нашого району. Минулу неділю й ми з сім’єю провели на природі, і не просто подихали свіжим повітрям, а ще й назбирали близько 10 кілограмів білих, підберезників та інших видів грибів для запасу на зиму.
Щоправда, нам довелося вдосталь поблукати лісовим масивом, його пагорбами і долинами. А тамтешні жителі і бувалі грибники добре знають «золоті місця», звідки за досить короткий час повертаються з повними кошиками чи відрами.
Одному з жителів нашого району Іванові Курчаку, до прикладу, вдалося за один похід самому знайти 11 кілограмів лісових делікатесів, про що він повідомив у соцмережі, опублікувавши фото знахідки.
«Трохи погуляла в лісі» — так підписала у Фейсбуці світлину зі знайденими грибочками кіцманчанка, майстриня народної творчості Дарія Стасюк.
До нашого кошика потрапили й маленькі опеньки, які де-не-де вже з’являються в лісі. Тож за сприятливої погоди незабаром можна відправлятися й по них.
Хтось збирає для своїх потреб і задоволення, хтось — продає і так заробляє додаткові кошти для утримання сім’ї. Торгують грибами й на міському ринку в Кіцмані. За перші білі просили понад 150 гривень за кілограм, а коли гриби заполонили ліс, почали продавати в середньому по 120 гривень.
Але пам’ятаймо: водночас гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Головною причиною летальних випадків є вживання отруйних грибів (у першу чергу — блідої поганки, а також печериці жовтошкірої, мухомора, строчка, опенька несправжнього та ін.), які помилково приймають за печериці або сироїжки.
Причиною отруєння нерідко є неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих та грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Гриби вважаються «важкою їжею», що взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Христина МЕЛЬНИЧУК.
Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як заготувати білі гриби на зиму, і рецепти смачних страв із цього лісового делікатесу.
Сушимо білі гриби на зиму
Перший, головний і чи не єдиний секрет сушіння грибів — їх не слід мити, тільки механічно очищати від бруду! Заготовити сушені гриби можна і за допомогою спеціальних сушарок, і в духовці, і просто на сонечку.
Етапи підготовки і сушіння білих грибів у духовці такі:
- Кожен гриб очищається ножем і протирається насухо.
- Гриби треба нарізати тонкими пластинками (до 5 мм).
- Грибні скибочки розміщуються на листі, застеленому пергаментом так, щоб вони не доторкалися один до одного.
- За бажання можна цілий день в’ялити їх на сонці, а потім помістити у нагріту до 45 градусів духовку.
- Коли гриби перестануть липнути до паперу, температуру можна підняти до 70 градусів, не закриваючи дверцята духовки наглухо.
Зберігайте свої заготовки у сухих банках зі скла, щільно закривши кришками, у прохолоді і якнайдалі від інших продуктів із сильними ароматами.
Заморожуємо білі гриби на зиму
Використовуйте для заморожування тільки свіжі (не більше доби після збирання), міцні, очищені і бажано не зламані, а цілі грибочки. Від цього залежить і якість, і зовнішній вигляд продукту після розморожування.
Зрізайте нижню частину ніжки й охайно видаляйте з гриба усе сміття — землю, шматочки хвої і так далі. Довго тримати у воді гриби, призначені для заморожування, не слід, інакше вони вберуть її, а в морозильній камері вода перетвориться на лід.
Розморожувати білі гриби слід не в теплому приміщенні, а в холодильнику, тоді вони будуть просто ідеальними, як щойно з лісу.
Можна заморозити не сирі, а відварені гриби. Цей спосіб застосовують частіше для розламаних або пошкоджених грибочків. Чисті гриби відварюють зовсім трохи (хвилин п’ять), відкидають на друшляк, дозволяють охолонути і сортують у пакети або контейнери для морозильної камери. 1 пакет = 1 приготування.
Деякі господині заморожують і обсмажені в олії гриби. Смажити їх слід хвилин 20, поки не випарується сік. Потім грибам потрібно охолонути, і можна їх заморожувати.
Альтернативний варіант — відправити у морозильну камеру гриби, запечені у духовці. Соняшникова олія у цьому випадку не потрібна.
Зберігатися у морозилці гриби повинні при постійній температурі мінус 18 градусів і не більше одного року. Розморожені грибочки обов’язково слід приготувати у той же день, не відкладаючи на потім.
РЕЦЕПТИ
Жульєн зі сметанним соусом
Наріжте великими шматками півкіло чистих білих грибів і покладіть їх на розпечену глибоку пательню, додайте дві столові ложки свіжого вершкового масла. Скоро гриби дадуть рясний сік, у якому їм слід 10 хвилин поваритися, а потім злити рідину в окрему ємність та відправити до боровичків ще дві ложки масла і жменю півкілець від великої цибулини.
В окремому посуді приготуйте соус зі склянки сметани, грибного соку і ложки борошна. Сіль і перець додавайте на свій смак. Збийте суміш до однорідного стану. Отриманий соус перелийте до грибочків і тушкуйте їх у ньому ще 10 хвилин, постійно помішуючи. Натріть часником зсередини кокотниці для жульєну, наповніть їх грибами, посипте тертим пармезаном і на 15 хвилин відправляйте у розігріту до 200 градусів духовку.
Геніальний у своїй простоті рецепт із білими грибами. 400 грамів боровиків потрібно очистити і розрізати на частини (великими шматками). В об’ємній пательні на вершковому маслі до золотавого кольору гриби обсмажити з подрібненою цибулею. Слід додати до них дрібку чорного перцю і декілька гвоздичок, а потім влити склянку жирних вершків і підсолити. 10 хвилин тушкування за умови постійного помішування, і гриби з вершками можна подати гостям із гарніром із картоплі або відвареного рису.
Схожі новини:
У кіцманському лісі ростуть білі трюфелі
Трюфелі — рід делікатесних грибів, з підземними сумчастими бульбовими плодами. Ці делікатеси належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна
Подорожчали майже всі продукти
Лідером подорожчання останніми місяцями стало м’ясо, особливо свинина. На ринку в Кіцмані ціна свинячого ошийку зараз у середньому перевищує 140 гривень, філе
У Кіцманському лісі знову планують рубати дерева: жителі міста проти, лісники кажуть, що це планова рубка догляду (відео)
Сьогодні, 16 червня, у Кіцманському лісі відбулась зустріч групи жителів міста та працівників ДП «Чернівецький лісгосп». Лісівники прийшли планувати рубку
На Кіцманщині все частіше стикаються зі зміями
Всім відомо, що змії мешкають у лісових масивах і поширюються там, де їм зручно жити і є харчування. Тож не дивно побачити змію під час походу в ліс за
Кіцманські рятувальники нагадують про правила пожежної безпеки в лісі
«Ліс – наше багатство! Бережіть ліс від пожеж!», — ці заклики відомі всім нам із дитинства. Але, на жаль, з року в рік, з початком спекотних сонячних днів, то
На Кіцманському ринку активно купують молоді овочі та розсаду
На місцевому ринку у Кіцмані люди активно купують молоді овочі та розсаду. На вихідні більше жителів району мають можливість приїхати у райцентр, щоб
Додати коментар