19 серпня — Яблучний Спас: кращі рецепти яблучних пирогів
Яблучний або Другий Спас святкується 19 серпня. У цей день освячують яблука першого врожаю, люди пригощають одне одного, печуть пироги і готують різні страви з яблуками.
Раніше вважалося, що до цього свята їсти яблука не слід, а ось на Яблучний Спас можна і навіть потрібно. Господині готують з яблуками смачну випічку. Пропонуємо вам не відступати від традицій і приготувати в цей день щось просте і смачне з яблуками, наприклад яблучний пиріг. Це швидко, просто, смачно!
Закритий яблучний пиріг
Потрібно: 2 склянки борошна, 7 середніх яблук, очищених від шкірки і серцевини, 1 склянка цукру, 1 ст.л. меленої кориці, чверть ч.л. меленого мускатного горіха, 2/3 чашки вершкового масла, 1 столова ложка подрібненої лимонної цедри, дрібка солі, крижана вода — кілька столових ложок.
У великій глибокій тарілці перемішайте борошно, вершкове масло і сіль за допомогою ножа для рубки тіста або вилки. Додайте кілька ложок холодної води і добре вимішайте тісто (так, щоб воно не прилипало до країв миски). Яблука наріжте скибочками, посипте цукром, борошном (2 столових ложки борошна), лимонною цедрою, корицею і мускатним горіхом. Тісто розділіть на дві частини, першу частину розкачайте і викладіть на дно форми для запікання. Зверху викладіть яблука і трохи вершкового масла (2 столові ложки). Потім викладіть другий шар тіста і зробіть у ньому кілька прорізів, щоб виходила пара. Запікайте пиріг в духовці приблизно 50 хвилин або до готовності. Смачного!
Яблучний пиріг зі сметаною
Потрібно: 1 готовий корж для пирога з краями, 1 склянка сметани, 1 яйце, 3/4 склянки цукру, 2 ст.л. + 1/3 склянки борошна, 4 яблука, очищених від шкірки і серцевини, дрібка солі, 1 чайна ложка ванілі, 0,5 склянки коричневого цукру, чверть чашки вершкового масла.
Сметану перемішайте з яйцем. Додайте 2 ст.л. борошна, сіль, цукор і ваніль, добре перемішайте. Додайте нарізані яблука. Поставте в розігріту духовку на 20 хвилин. Тим часом добре перемішайте вершкове масло, коричневий цукор і третину склянки борошна. Перемішайте все так, щоб вийшли невеликі грудочки або борошняні крихти. Дістаньте пиріг, посипте крихтами і поставте в духовку ще на 20 хвилин. Готовий пиріг охолодіть і можете подавати на стіл. Смачного!
Найпростіший яблучний пиріг
Потрібно: 5 яблук, очищених від шкірки і серцевини, 1,3 склянки цукру, 3 ч.л. кориці, 3/4 чашки вершкового масла, 1 яйце.
Форму для пирога на три чверті заповніть нарізаними яблуками. Перемішайте третину склянки цукру і корицю, посипте цією сумішшю яблука. У невеликій каструльці розтопіть вершкове масло, додайте в нього 1 склянку цукру і борошно, добре перемішайте. Розподіліть тісто рівномірно по яблуках. Пиріг запікайте в духовці приблизно 40 хвилин або до готовності. Коли пиріг буде готовий, добре охолодіть. Можна подавати з ванільним морозивом. Смачного!
Додати коментар