Громадсько-політичний тижневик Кіцманщини

Літо — сприятливий період для кишкових інфекцій

01 июл 2016

Літо — сприятливий період для кишкових інфекцій

Люди хворіють на кишкові інфекції протягом року, проте пік захворюваності припадає саме на літо, на жарку пору року. Чому саме влітку? Причин багато. Влітку не лише людина «ніжиться» на сонечку. Для мікроорганізмів також настає сприятливий період. Висока температура дає можливість десяткам мікробів не лише виживати, але і розмножуватися в оточуючому середовищі, а особливо у воді. Мілкі місця рік, озер і навіть морів з добре прогрітою водою можуть приховувати в собі навіть збудника холери.
Найпоширенішими захворюваннями влітку є гострі кишкові інфекції і сальмонельоз. А оскільки перебіг сальмонельозу зазвичай дуже тяжкий, хочу звернути увагу саме на це захворювання.

Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань, однак частіше зустрічаються спорадичні, поодинокі випадки цієї інфекції, які реєструються протягом всього року та не мають вираженої сезонності. Найрозповсюдженішим джерелом інфекції є курячі яйця. Але і велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, риба, люди, хворі на сальмонельоз або бактеріоносії, також можуть бути джерелом інфекції. Тварини можуть виділяти збудника протягом багатьох місяців і навіть років.
Основний шлях зараження — харчовий, при цьому факторами передачі можуть бути різноманітні харчові продукти — м’ясо тварин і птиці, рибні продукти, яйця і продукти, в які додаються яйця, молоко, молочні продукти та інше. У харчових продуктах, особливо напівфабрикатах, насамперед у фарші, сальмонели не лише зберігаються, але й розмножуються. Інфікування відбувається при недостатній термічній обробці, або при вторинному забрудненні сальмонелами готових страв. Другий шлях передачі інфекції — водний, фактором інфікування при цьому є вода відкритих водойм, або водопровідна в умовах аварійних ситуацій.
Потрібно наголосити, що в деяких харчових продуктах збудник сальмонели може не лише зберігатись, але й розмножуватися. При цьому зовнішній вигляд продуктів практично не змінюється ні за запахом, ні за кольором, ні за консистенцією. Збудник добре переносить заморожування, висушування, виживає у воді до 2 місяців, накопичується в м’ясних та молочних продуктах, стійкий до соління, копчення, маринадів.
Період від потрапляння збудника в організм до перших проявів хвороби коливається від 2 годин до 2 днів. Це залежить від рівня захисних функцій організму, супутніх захворювань, віку людини, інфікуючої дози збудника та інших чинників.
Вже через 4-6 годин після потрапляння в організм людини збудників сальмонельозу, розвиваються ознаки хвороби: температура підвищується до 38-40С, виникає біль у кишечнику, нудота, блювання, діарея.
Пам’ятайте! У дорослих сальмонельоз часто має перебіг прихованої інфекції, яка може протікати практично без симптомів, але сальмонели виділяються з організму інфікованої людини з сечею та випорожненнями. Заразити дитину може навіть її мати, що дуже часто трапляється при недотриманні правил особистої гігієни або під час приготування їжі. У дітей та осіб похилого віку переважає тяжкий її перебіг, нерідко спостерігаються ускладнення.
Для попередження захворювання необхідно виконувати такі вимоги:
• м’ясо та птицю проварювати чи смажити невеличкими шматочками (для дотримання належних температурних режимів);
• качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто (тривала термічна обробка);
• не вживати сирі курячі яйця, особливо не давати їх дітям;
• кашу чи пюре, до яких додали молоко або яєчний жовток, слід додатково прокип’ятити;
• суворо дотримуватись технології приготування м’ясних та кондитерських (кремових) виробів;
• для сирих продуктів використовувати окремий посуд та інвентар;
• продукти, що швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодці, молочні продукти, кремові вироби і таке інше), зберігати при температурі +4-8С.
Дотримання цих нескладних правил допоможе уникнути всіх кишкових захворювань.

Тетяна ЧАЙКА,
сімейний лікар Кіцманської АЗПСМ.


Схожі новини:

Поліомієліт та його профілактика

Поліомієліт та його профілактика

Поліомієліт або дитячий спинальний параліч – це гостре інфекційне захворювання з явищами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи переважно у
Профілактика  кишкових інфекцій

Профілактика кишкових інфекцій

Кишкові інфекції викликають захворювання травного тракту. Основні клінічні прояви — підвищення температури тіла, пронос, блювання. До групи кишкових інфекцій
Профілактика кишкових захворювань та отруєнь

Профілактика кишкових захворювань та отруєнь

  За  даними досліджень близько 90% населення великих міст страждають певними патологіями кишкового тракту. Однак більшість навіть не мають уявлення
Ризик захворіти на гострі кишкові інфекції зростає

Ризик захворіти на гострі кишкові інфекції зростає

У весняно-літній період ризик інфікуватися кишковими інфекціями зростає через активізацію збудників і виникнення сприятливих чинників поширення інфекцій
Харчове отруєння чи харчова токсикоінфекція

Харчове отруєння чи харчова токсикоінфекція

Літо – це благодатна пора: у лісах — ягоди, на городах — овочі, у садах — фрукти. Але, з іншого боку, літо є й підступним сезоном. Бо
Не допустимо  поширення епідемії

Не допустимо поширення епідемії

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі

Додати коментар

Ваше Ім’я:
Ваш E-Mail:
Запитання:
Як звали Гагаріна
Відповідь:*
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:













soc

Ми в соц.мережах
soc soc soc soc
Погода


ВХІД НА САЙТ