Громадсько-політичний тижневик Кіцманщини

Ризик захворіти на гострі кишкові інфекції зростає

30 май 2014

У весняно-літній період ризик інфікуватися кишковими інфекціями зростає через активізацію збудників і виникнення сприятливих чинників поширення інфекцій (овочі, фрукти, питна і вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще — це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найбільш сприятливими для їх розмноження є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м`ясні, рибні, молочні продукти найчастіше і є причиною виникнення гострих кишкових захворювань. Особливо небезпечними стають продукти, які не пройшли достатньої термічної обробки.
Джерелом інфекції при кишкових захворюваннях є хворі та бактеріоносії, які потрапляють в організм головним чином через рот з інфікованою водою та їжею. Період з моменту зараження до появи перших ознак хвороби відносно короткий – від кількох годин до кількох тижнів (в залежності від захворювання та кількості мікроорганізмів, що потрапили в організм хворого).
Перші ознаки захворювання починаються із загальної слабкості, втрати апетиту, відчуття важкості в шлунку, головного болю. Дещо пізніше додаються блювання, пронос, болі в різних ділянках живота, можливі висока температура та лихоманка.
З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Кіцманське міжрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:
— для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
— суворо дотримуватися правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
— вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому вигляді;
— перед вживанням свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип'яченою, або обдавати окропом;
— зберігати сирі продукти (м'ясо, рибу) окремо від готових страв;
— не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
— не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності і ті, термін споживання яких закінчився;
— зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
— молоко перед споживанням слід обов'язково кип'ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
— під час приготування м'ясо  потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється;
— при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
— при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском;
— у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи.

Марія ЖУКІВСЬКА,
начальник відділу держсанепіднагляду
у Кіцманському районі.


Схожі новини:

Літо — сприятливий період для кишкових інфекцій

Літо — сприятливий період для кишкових інфекцій

Люди хворіють на кишкові інфекції протягом року, проте пік захворюваності припадає саме на літо, на жарку пору року. Чому саме влітку? Причин багато. Влітку не
Поліомієліт та його профілактика

Поліомієліт та його профілактика

Поліомієліт або дитячий спинальний параліч – це гостре інфекційне захворювання з явищами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи переважно у
Профілактика  кишкових інфекцій

Профілактика кишкових інфекцій

Кишкові інфекції викликають захворювання травного тракту. Основні клінічні прояви — підвищення температури тіла, пронос, блювання. До групи кишкових інфекцій
Профілактика кишкових захворювань та отруєнь

Профілактика кишкових захворювань та отруєнь

  За  даними досліджень близько 90% населення великих міст страждають певними патологіями кишкового тракту. Однак більшість навіть не мають уявлення
На Кіцманщині зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій

На Кіцманщині зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій

За інформацією головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, в селі Шипинці зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій. Так 18 серпня
Харчове отруєння чи харчова токсикоінфекція

Харчове отруєння чи харчова токсикоінфекція

Літо – це благодатна пора: у лісах — ягоди, на городах — овочі, у садах — фрукти. Але, з іншого боку, літо є й підступним сезоном. Бо

Додати коментар

Ваше Ім’я:
Ваш E-Mail:
Запитання:
Як звали Шевченка
Відповідь:*
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:













soc

Ми в соц.мережах
soc soc soc soc
Погода


ВХІД НА САЙТ